Friday, July 17, 2009

Slutförvaring av kärnkraftsavfall?

Atomavfallsbolaget SKB vill slutförvara avfallet från svenska kärnkraftverk vid – eller snarare djupt under – Forsmark. Där ska det kunna ligga i "säkert" förvar i hundra tusen år medan radioaktiviteten långsamt klingar av.

Hundratusen år? Även om framtida generationer skulle ha turen att slippa jordskalv på just den platsen – vilket det inte finns några garantier för – gäller det förstås att SKB ser till att det blir ordentligt skyltat på platsen så ingen får för sig att börja gräva där om några tiotusen år eller så. Det gäller alltså att tillverka skyltar som står sig i väder och vind i hundratusen år och utforma budskapet på ett språk som står sig lika länge…

Det är en utmaning som mest känns som en vild chansning.

Men det finns en annan möjlighet. Vad som istället behövs är en säker förvaring av avfallet tills vi har utvecklat och byggt nya kärnkraftverk som kan använda dagens avfall till framtida bränsle.

De stora nackdelarna med nuvarande kärnkraftverk är de tre säkerhetsriskerna:

1. Risken att kärnkraftverk också utnyttjas för att tillverka kärnvapen.

2. Risken för haverier (med utsläpp av radioaktivitet). Säkerheten har utvecklas långt sedan Tjernobyl-haveriet 1986, men det finns gott om gamla kraftverk som skulle kunna bli nya ”Tjernobyl” och några hundraprocentiga garantier existerar inte heller för de mest moderna kraftverken.

3. Risken med lagringen av utbränt och höggradigt radioaktivt kärnbränsle på säkert sätt i många tiotusentals år – en utmaning som vi ännu inte löst.

De tre säkerhetsriskerna är vart och ett tillräckliga skäl för avveckling av nuvarande kärnkraft och för att inte bygga fler kraftverk av nuvarande typ.

Men den tredje risken – avfallet – är också ett tillräckligt skäl för att vidareutveckla kärnkraftsteknologin.

Istället för att – med ”varm” hand – överlämna detta avfall till framtida generationer att förvalta, borde vi av etiska skäl ta hand om det själva. Enda kända sättet är att utveckla kärnkraftsteknik som återanvänder det förbrukade bränslet, dvs använder dagens avfall som bränsle och som nytt avfall får en restprodukt som är både mindre farlig och mindre långlivad. Sådan teknik håller på att utvecklas – kärnkraftens s.k. ”generation IV”.

När en ny generation kärnkraftverk är färdig att tas i bruk finns det gott om bränsle i form av avfallet från gamla kraftverk. Vissa förespråkare hävdar att avfallet skulle räcka till att täcka jordens energibehov med sådana kraftverk i sju hundra år!

Så, avfallet från dagens kärnkraftverk behöver en säker tillfällig förvaring – i väntan på att fjärde generationens kärnkraftverk blir verklighet. Var skeptisk mot allt tal som "slutförvaring".

No comments:

Post a Comment